Visua-zmianatematu-20Visua-zmianatematu-03Visua-zmianatematu-04Visua-zmianatematu-01
Restaurant: “zmianatematu.”, Piotrkowska 144, Łódź

The restaurant is located in the very centre of Łódź – on the most important street in the city – Piotrkowska. The street – once a symbol of wealth of the one of the richest cities in this region of Europe is now an axis of mostly poor and degenerated district with monumental architecture from before the II World War.

With a very small budget we created an outstanding space to host the artistic and culture parties for the creative youth of the city. The owners of the restaurant want to propose a space for happenings, art-exhibitions, and various art-oriented venues.

As young architects from the Capital City Warsaw with the local Łódź art-oriented youth investors we tried to aim at city’s condition and aspirations and create a reminiscent of the cutting-edge environment which has a connection with the city identity. The city’s name translates literally as “a Boat”. Inspired by a Boston BanQ restaurant we tried to create a blobish form similar to the boat roof form which eats in the old monument-building’s space.

The building itself dates to the end of XIX century. The elevation is a typical Neo-classical style. During the years the ground floor has changed function several times. Now being empty and unfinished the inside offered us the space to take and adjust. We decided to leave it as raw as it was possible. The proposal was to make the floor from the epoxy mass, leave the walls in raw roughcast and take the electrical installation out and leave it on the walls covered in steel, black tubes.

The only element added is this alien form, a “hub” that creeps to the volume from the inside of the building, which then creates the bar and divides the space in to several functional areas.

We can also see another division. This what is new and touches with the recently renovated external elevation of the building (the outside classical world) is new and white. The internal: dividing and construction walls as well as ceiling are in raw roughcast.

The “hub” itself is cnc cut plywood. It is designed by sectioning the form, generated by adjusting to the space and to all installations hidden by it. The sectioning and preparing for fabrication was done in Rhino/Grasshopper software. During the prototyping phase we decided to do some additional furniture for the restaurant as the mock-up for the real structure.

The furniture designed for the interior are the coffee tables, made of sectioned grid plywood and the bench which morphs from the bar counter.

XM3 Architects

Project team: Maciej Kurkowski, Julian Nieciecki, Mateusz Wójcicki
Location: Łódź, Poland
Client: Eudezet S.C.
Total Area: 104 m2
Usable Area: 62 m2
Volume: 369 m3
Design: 2010
Construction: 2011

Via Dezeen